Advert
Advert

Türk tatilcilerin yurtdışı tercihleri yüzde 50 arttı

Türk tatilcilerin yurtdışı tercihleri yüzde 50 arttı
Advert
Yayınlama: 04.07.2024
5
A+
A-

Turizm Sektöründe Fiyat Artışları Tercihleri Değiştiriyor

Turizm sektöründeki maliyet artışları sonucunda oluşan tatil paketi fiyatlarındaki yükselmeler, Türk vatandaşlarının tatil alışkanlıklarını önemli ölçüde değiştiriyor. Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, bu artışların yerli turistlerin tercih ettiği tatil aylarında bir kaymaya yol açtığını ve fiyatların daha uygun olduğu eylül ve ekim aylarına yönelik talepte bir artış gözlemlendiğini belirtiyor.

Vardar’ın açıklamalarına göre, fiyatların geçen yıla göre yaklaşık %40 daha düşük olduğu eylül ve ekim aylarında tatil paketi satışları %70 oranında artış gösterirken, Türkiye’ye kıyasla daha uygun fiyatlar sunan yurtdışı paketlere olan talep de %50 oranında yükseldi. Vardar, sektördeki gelişmeleri değerlendirirken, artan fiyatlara rağmen misafirlere en etkili kampanyaları sunmaya çalıştıklarını ve otellere yansıyan enflasyon maliyetlerini azaltmak için sektörde bazı katkılara ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor.

Türkiye’de yerli turistlere ayrılan kontenjanın %15’i geçmediğini belirten Vardar, bu oranın %30-%35’e çıkarılmasıyla daha uygun fiyatların sunulabileceğini, sezonun uzayabileceğini ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlanabileceğini düşünüyor. Geçen yıl yaklaşık 4.000 TL olan bir kişilik geceleme maliyetinin şu anda 6.000-6.500 TL’ye yükseldiğini dile getiren Vardar, bu artışa rağmen fiyatların hala gerçek maliyet artışının altında kaldığını ve enflasyon göz önüne alındığında maliyetin 8.000 TL’nin üzerine çıkması gerektiğini söylüyor.

Yerli turistler arasında yoğun sezon olarak kabul edilen haziran, temmuz ve ağustos ayları haricinde kalan dönemlerde de önemli bir talep kayması yaşandığına dikkat çeken Vardar, güney bölgelerinde kasım ayına kadar yoğun bir misafir talebi gözlemlediklerini belirtiyor. Bu durumun, okulların açılmasına rağmen tatil ihtiyacı olan kişilerin eylül ve ekim aylarını uygun bir fırsat olarak gördüğünü gösterdiğini belirtiyor. Vardar, bu aylar için geçen yıla göre talepte %70’lik bir artış yaşandığını ifade ediyor.

Otellerdeki fiyat artışlarının yurtiçi tatilcileri yurt dışına yönlendirdiğini de vurgulayan Vardar, özellikle Mısır’ın Sharm El Sheikh bölgesinin deniz tatili arayanlar tarafından yoğun talep gördüğünü söylüyor. Dubai ve Uzak Doğu ülkelerindeki paketlerin de Türkiye’ye göre daha uygun fiyatlar sunabildiğini belirtirken, Güney Amerika, Meksika, Cancun ve Küba gibi destinasyonlarda da deniz tatili için makul fırsatlar bulunduğunu ifade ediyor. Vardar, vizesiz ülkeler arasında Balkan ülkelerine olan ilginin de arttığını dile getiriyor.

Advert

Schengen vizesinde yaşanan sorunların sektörü olumsuz etkilediğini vurgulayan Vardar, zamanında randevu alınamaması veya vize sürecinin tatil tarihinden sonraya verilmesi nedeniyle yapılan rezervasyonların üçte birinin iptal edildiğini belirtiyor. Vardar, Schengen sorunu yaşanmasaydı, yurtdışı seyahat taleplerinde görülen %50’lik artışın %70 seviyelerine ulaşacağını düşünüyor.

Sektörü olumsuz etkileyebilecek bir diğer unsurun da yurt dışı çıkış harç pulunun mevcut 150 TL seviyesinden 1.500-3.000 TL aralığına çıkarılması yönündeki söylentiler olduğunu ifade eden Vardar, bunun gerçekleşmesi halinde sadece çıkış harcı maliyetinin tek gece konaklamalı bir yurt dışı paketine neredeyse eşdeğer olacağını söylüyor. Vardar, bu uygulamanın özellikle vizesiz ülkeler ve feribotla ulaşılan adalara yönelik günübirlik geziler için çok yüksek bir maliyet oluşturacağını ve turizm sektörünü olumsuz etkileyebileceğini dile getiriyor.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.