Advert
Advert

Güvenli liman altın belirsizlikle yükseliyor

Güvenli liman altın belirsizlikle yükseliyor
Advert
Yayınlama: 04.08.2024
2
A+
A-

Altın Güç Kazandı, Borsa Düştü

Altın, ABD ekonomisindeki zayıflık ve Hamas lideri Haniye’nin öldürülmesiyle faiz indirimi beklentilerinin artmasıyla yükselmeye devam etti. Piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı için hazırlanırken, altın Temmuz’u yükselişle kapattı ve Ağustos’a hızlı bir başlangıç yaptı.

Jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte altın fiyatları yükseldi ve ons altın son bir haftanın en yüksek seviyesi olan 2.477 dolara çıktı. Gram altın da ons altının etkisiyle 2.644 liraya kadar tırmandı.

ABD’de ekonomik aktivitenin beklenenden daha keskin bir şekilde yavaşlayacağı endişesi ve Orta Doğu’daki artan jeopolitik gerilimle birlikte, ABD’den başlayıp Asya ve Avrupa borsalarına yayılan sert satış dalgası, yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri altına olan talebi artırdı.

Zirve Yenilenebilir

Advert

Eğer ABD’de enflasyon güveni artarsa ve iş gücü piyasası güçlü kalırsa, faiz indiriminin Eylül ayında gündeme gelmesi ihtimali, altın fiyatlarına destek sağlayabilir. Ons altın, Temmuz ayında ulaşmaya çalıştığı 2.483 dolarlık tarihi zirvesine yaklaşırken, yıl başından bu yana yüzde 18’in üzerinde değer kazandı. Gram altın da bu yıl kazancını yüzde 34’e taşıdı.

Risk almaktan kaçınan yatırımcılar kar realizasyonunu tercih ederken, analistler kısa vadede gram altının zirve tazeleme eğilimi gösterebileceği konusunda uyarıyor.

Borsa Yükselişten Olumsuz Etkilendi

Altın, gerilimlerden yukarı yönlü etkilenirken, borsa belirsizlikten olumsuz etkileniyor. Japonya’dan ABD’ye kadar birçok ülke borsasında dün sert satışlar görüldü. Türkiye’de de hisse senetleri haftalık yüzde 3,84 değer kaybetti. Buna karşın gram altın haftalık yüzde 2,57 artışla 2.608 liradan işlem gördü. Bu hafta dolar yüzde 0,69 değer kazanarak 33,1940’a, Euro da yüzde 1,15 artışla 36,2200’e yükseldi.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.