Advert
Advert

Şimşek enflasyon için yine sabır istedi

Şimşek enflasyon için yine sabır istedi
Advert
Yayınlama: 06.08.2024
2
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Salı günü A Para’da ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Enflasyon

Bakan Şimşek, yıllık enflasyonun düşüşünün devam edeceğini belirterek, “Biraz zaman ve sabra ihtiyacımız var” dedi. Enflasyon konusunda 2025 yılında ilk rahatlamayı göreceğimizi söyleyen Şimşek, “Geçen sene 100 enflasyon şoku incelendi ve enflasyonun şok öncesine dönmesi ortalama 3,4 yıl alıyor. Teknik anlamda en iyi programı ortaya koyabilirsiniz, esas belirleyici siyasi otoritedir” ifadelerini kullandı.

Kürese Ekonomi

Şimşek, küresel büyümede yavaşlamanın Türkiye’yi olumsuz etkileyeceğini ancak petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşün cari açık ve enflasyon üzerinde olumlu etkilerinin olacağını belirtti. ABD’nin yumuşak inişi başarıp başaramayacağının önemli olduğunu ve küresel finansal koşulların gevşemesinin Türkiye gibi ülkeler için lehte olacağını söyledi.

Advert

Yabancı Yatırım

Bakan, Türkiye’de aşırı yabancı yatırımı pozisyonu olmadığını ve buradaki konsantrasyon riskinin düşük olduğunu söyledi. “Bizim bir hikayemiz var. Hikaye dezenflasyon hikayesi. Hikayesi olan ülkeler genelde yine olumsuz koşullarda bile az etkilenebilirler” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası

Şimşek, Merkez Bankası’nın hedef patikası olduğunu ve gidişatının öngörülerle uyumlu olduğuna inandığını belirtti. Enflasyon beklentilerinin de geçen Ekim’de %45 iken bugün %30’a düştüğünü söyledi.

Orta Doğu Krizi ve Kredi Notu

Bakan, Orta Doğu’daki krizin büyüdüğü takdirde Türkiye’yi olumsuz etkileyeceğini söyledi. Moody’s Türkiye’nin kredi notunu ilk kez 2 kademe artırmasının istisnai bir durum olduğunu ve Türkiye’nin yatırım yapılabilir kredi notunu hak ettiğini belirtti.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.