Advert
Advert

Türkiye gıda enflasyonunda en kötü durumdaki ülke

Türkiye gıda enflasyonunda en kötü durumdaki ülke
Advert
Yayınlama: 03.09.2024
1
A+
A-

Başlık: Türkiye, Gıda Enflasyonunda OECD Ülkeleri Arasında En Kötü Durumda

Giriş:
İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Dr. Buğra Gökce, TÜİK’in son enflasyon verilerini yorumladı. Gökce, Türkiye’nin gıda enflasyonunda OECD ülkeleri arasında en kötü durumda olduğunu vurguladı.

Gıda Enflasyonu Endeksi:
TÜİK verilerine göre, Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 44,88 olarak açıklandı. AB ülkelerinde ortalama gıda enflasyonu yüzde 1,6 iken, Türkiye hariç OECD ülkelerinde bu oran yüzde 1,9 oldu.

Türkiye ile Meksika Arasındaki Fark:
OECD ülkeleri arasında Türkiye’den sonra en yüksek gıda enflasyonu yüzde 7,7 ile Meksika’da kaydedildi. Türkiye ve Meksika arasındaki fark yaklaşık 6 kat.

Gıda Enflasyonunda 10 Katlık Artış:
Dr. Gökce, Türkiye’de 2017’de 339 olan gıda endeksinin 2024’te 3 bin 374’e çıktığını belirtti. Aynı dönemde dünyada gıda endeksi yalnızca 98’den 120’ye yükseldi.

Advert

Türkiye, Gıda Enflasyonunda Dünyanın 4. Ülkesi:
Gıda enflasyonu açısından Türkiye, Filistin’in ardından dünyanın 4. ülkesi oldu. Rusya ve Ukrayna gibi savaş halindeki ülkelerde bile gıda enflasyonu Türkiye’den daha düşük.

Asya ve Afrika Ülkeleriyle Karşılaştırma:
Asya ülkeleri arasında Türkiye, gıda enflasyonu bakımından en kötü durumda. 45 Afrika ülkesinin 43’ünde gıda enflasyonu Türkiye’den daha düşük.

Güney Amerika ve Kuzey Amerika Karşılaştırması:
Türkiye, Güney ve Kuzey Amerika’da Arjantin hariç tüm ülkelerden daha yüksek gıda enflasyonuna sahip. Venezuela’da bile gıda enflasyonu Türkiye’den daha az.

Sonuç:
Dr. Gökce, kamu yönetimindeki hataların bedelini 85 milyon kişinin ödediğini vurguladı. Yönetimde katılımcılık, şeffaflık ve liyakat gibi ilkelerin benimsenmesiyle sorunların çözülebileceğini belirtti.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.