Advert
Advert

Kilo vermek için göz maskesi takmak gerçekten işe yarıyor mu?

Kilo vermek için göz maskesi takmak gerçekten işe yarıyor mu?
Advert
Yayınlama: 18.09.2024
0
A+
A-

Gece Işığının Metabolizma ve Diyabet Riskleri

Flinders Üniversitesi araştırmacıları, gece vakti ışığa maruz kalmanın vücut saatlerini bozduğunu ve bunun da metabolizmayı etkilediğini buldu. Bu durum, kilo alma ve diyabet riskini artırıyor.

Araştırmacılar, 84.000 kişinin bir hafta boyunca geceye maruz kaldıkları ışık miktarını ölçtü. Bu veriler, daha sonra sekiz yıl içinde tip 2 diyabet geliştiren kişilerin verileriyle karşılaştırıldı.

Sonuçlar şaşırtıcıydı. Çalışma süresi boyunca 2.000 kişiye diyabet teşhisi kondu ve geceleri daha fazla ışığa maruz kalanların riski daha yüksekti. Ortalama katılımcıdan %0-20 daha fazla ışığa maruz kalanların, gece ışığı seviyeleri ortalamanın altında olanlara göre tip 2 diyabet riski %29 daha fazlaydı.

Daha da yüksek miktarlarda gece ışığına maruz kalmak, riski daha da artırdı. %20-40 daha fazla ışığa maruz kalanlar %39 daha yüksek risk altındayken, %40-50 daha fazla ışığa maruz kalanlar %53 daha yüksek risk altındaydı.

Gözden Kaçırılan Işık Kaynakları

Advert

Uzmanlar, geceleri ışığa maruz kalmanın, vücudun uyku düzenini ve vücut saatini bozduğuna dikkat çekiyor. Bu da artan insülin direncine yol açar ve bunun sonucunda fazla glikoz yağa dönüşür.

Gece ışığına maruz kaldığımızda, vücudumuz uyumamıza yardımcı olan melatonin hormonunun üretimini azaltır. Melatonin aynı zamanda kan şekeri seviyelerini de düzenler. Bu nedenle geceleri normal melatonin seviyeleri, açlık hissetmemekle ilişkilendirilir.

Uzmanlar, birçok kişinin yatak odalarında geceleri bir tür ışık açık tuttuğuna dikkat çekiyor. Elektronik çalar saatler, parlayan cep telefonları, gece lambaları ve dışarıdaki sokak lambaları, uykuyu ve dolayısıyla kiloyu etkileyebilir.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.