Advert
Advert

100 yaşını geçen insanların ortak özelliği bulundu! Uzun ömrün sırrı 4 alışkanlıktan geçiyor

100 yaşını geçen insanların ortak özelliği bulundu! Uzun ömrün sırrı 4 alışkanlıktan geçiyor
Advert
Yayınlama: 20.09.2024
0
A+
A-

Farkındalıkla Stres Yönetimi ve Uzun Ömür

Stres hayatımızda kaçınılmaz bir parça olabilir, ancak farkındalık geliştirerek bununla başa çıkmak çok daha kolay hale gelir. Psikologlar, Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi uygulayan kişilerin stresli dönemlerde olumsuz düşünceler ve duygusal tepkilerle mücadele etme olasılığının daha düşük olduğunu buldu.

İşte sizi daha sağlıklı ve uzun bir hayata götürebilecek bazı farkındalık alışkanlıkları:

Meditasyon Pratiği

Meditasyon, iç dünyanıza odaklanmanıza ve dış dünyanın karmaşalarını geride bırakmanıza olanak tanır. Bu, sakinlik ve huzur getirirken, stresle baş etmeyi ve fiziksel sağlığınızı iyileştirmeyi kolaylaştırır.

Advert

Düzenli meditasyon yapanlar genellikle daha uzun yaşarlar. Frontiers in Psychology dergisinde yayınlanan bir araştırma, meditasyonun ömür ve hücresel yaşlanmayı yavaşlatmaya yardımcı olabilecek plazma telomeraz seviyelerini artırabileceğini öne sürüyor.

Farkındalıklı Beslenme

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları duygusal yeme veya aşırı yemeye yol açabilir ve bu da sağlığınıza zarar verebilir. Farkındalıklı beslenme, açlık sinyallerinize dikkat etmeyi ve her lokmanın tadını çıkarmayı içerir.

Farkındalıklı yeme, yemeğinizi tam olarak deneyimlemenize yardımcı olur ve vücudunuzun ne zaman doyduğunu anlamanıza olanak tanır. Bu beslenme şekli, iyi sindirim, tokluk hissi, kilo yönetimi ve zihinsel rahatlama ile ilişkilendirilir.

Akış Durumu

Akış durumu, odaklandığınız bir aktiviteyle tamamen bütünleştiğinizi ve zaman kavramını kaybettiğinizi yaşadığınız zamandır. Bu deneyim, refahınızı önemli ölçüde artırabilir. Akış, bir göreve tamamen odaklanarak, aktiviteleri içsel olarak tatmin edici bulduğunuzda ortaya çıkar.

Uzmanlar, akış durumunu "kişinin bir aktiviteye o kadar yoğunlaştığı bir durum ki başka hiçbir şeyin önemi kalmaz; deneyimin kendisi o kadar keyif vericidir ki insanlar sırf bunu yaşamak için büyük fedakarlıklar yapabilir" şeklinde tanımlar. Akış, duygusal dengeyi sağlamaya yardımcı olabilir, stresi azaltabilir ve motivasyonu artırarak sizi daha mutlu ve tatmin olmuş bir birey haline getirebilir.

Sağlıklı Uyku

Yorgun bir şekilde uyumak, günlük stresi uykunuza da taşıyabilir ve derin, dinlendirici bir uyku almanızı engelleyebilir. Vücut taraması meditasyonu, vücudunuzun her bir noktasına odaklanmanıza ve gizli stresi serbest bırakmanıza yardımcı olur. Bu, daha dinlendirici bir uyku sağlar.

İyi uyku, kronik hastalıkları önlemeye ve genel refahı artırmaya yardımcı olabilir ve bu da uzun ömürle doğrudan ilişkilidir.

Sonuç

Stresle başa çıkmanın en etkili yolu farkındalıktır. Farkındalık, iç ve dış dünyayla bağlantı kurmamızı sağlar ve zihni sakinleştirir. Stres, kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve felç gibi kronik hastalıkların temel risk faktörlerinden biridir. Farkındalık pratiğini hayatınıza dahil etmek, daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.