Advert
Advert

Sıra dışı bir keşif: Altın bulduğunu sandı ama çok daha değerli çıktı

Sıra dışı bir keşif: Altın bulduğunu sandı ama çok daha değerli çıktı
Advert
Yayınlama: 26.09.2024
1
A+
A-

Maryborough Meteoru: Bir Altın Külçesinden Çok Daha Değerli

David Hole, bulduğu kayanın içinde bir altın külçesi olduğuna inanarak onu eve götürdü. Ancak tüm çabalarına rağmen kayayı açamadı.

Yıllar sonra, kayanın aslında bir meteor olduğu ortaya çıktı. Jeolog Dermot Henry’nin belirttiği gibi, meteorlar atmosferden geçerken şekillendiği için heykelsi bir yapıya sahip olurlar.

Hole, teşhis için kayayı Melbourne Müzesi’ne götürdü. Henry, 37 yıllık kariyerinde sadece iki meteoru doğru teşhis ettiğini söyledi.

Müze jeoloğu Bill Birch, Dünya’da böyle ağır bir kaya bulmanın çok sıra dışı olacağını belirtti.

Advert

Araştırmacılar meteora Maryborough adını verdi ve 4,6 milyar yaşında olduğunu tahmin etti. Yapısında demir ve kondrül adı verilen metalik mineral damlacıkları bulundu.

Meteoritler, Güneş Sistemimiz ve Dünya hakkında değerli bilgiler sunar. Bazıları amino asitler gibi organik moleküller içerirken, diğerleri yıldız tozu barındırır.

Maryborough meteoru, asteroit kuşağından gelmiş ve yaklaşık 100 ila 1.000 yıldır Dünya’da bulunuyor. Avustralya’nın Victoria eyaletinde şimdiye kadar bulunan sadece 17 meteoritten biridir.

Henry, meteorların altın külçelerinden çok daha nadir olduğunu ve bu keşfin düşük bir ihtimal olduğunu vurguladı. Böyle nadir keşifler, bilimsel araştırmalar için son derece değerlidir.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.