Advert
Advert

Daron Acemoğlu: Sağlıklı büyüme için ücretlerin artması lazım

Daron Acemoğlu: Sağlıklı büyüme için ücretlerin artması lazım
Advert
Yayınlama: 27.09.2024
1
A+
A-

Demokrasinin Büyüme ve Toplumsal Destek Üzerindeki Etkisi

Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu’nun yaptığı araştırmalar, demokrasinin ülkelerin büyümesine yatırım, sağlık ve eğitim yoluyla olumlu katkı yaptığını gösteriyor. Ancak Türkiye de dahil tüm dünyada toplumun istediği koşulların bozulması, demokrasilere desteği azaltıyor.

Demokrasiye Destekte Azalma

Acemoğlu, Türkiye’de gazeteler ve gençlik arasında demokrasiye desteğin azaldığını belirtiyor. Bu durumun yalnızca Türkiye’ye özgü olmadığını, Avrupa, Amerika ve Asya’da da gözlemlendiğini vurguluyor.

Teknolojinin Demokrasi Üzerindeki Etkisi

Advert

Acemoğlu, otomasyon, küreselleşme ve sosyal medyanın demokrasi krizine yol açtığını ifade ediyor. Bu teknolojik gelişmelerin nasıl ele alınacağının demokrasi için belirleyici olduğunu belirtiyor.

Türkiye’nin Ekonomik Durumu

Türkiye’nin yeni teknolojilere yatırımda eksik kaldığını ve büyümesinin tüketim ve inşaattan kaynaklandığını vurgulayan Acemoğlu, ücretlerin artmaması nedeniyle ülkenin eşitsiz olduğunu belirtiyor.

Geleceğe Bakış

Acemoğlu, devletin ve toplumun arasında bir güç dengesinin demokrasinin ve ekonominin gelişimi için şart olduğunu söylüyor. Gelecek 20 yılın teknolojik akımlar için kritik olduğunu ve Türkiye’nin bu akımlara hazır olması gerektiğini vurguluyor.

Yüksek Faiz ve Teknoloji Yatırımı

Dünyanın düşük faiz döneminin sona erdiğini ve Türkiye’de faizlerin zaten yüksek olduğunu belirten Acemoğlu, yüksek faiz ortamında teknolojiye yatırım yapmanın zorluğa işaret ediyor.

Sosyal Güvenlik Ağının Rolü

Acemoğlu, sosyal güvenlik ağını genişletmenin, yapay zekaya yatırım yapmanın ve iklim teknolojilerine destek vermenin yüksek faiz ortamında daha da zor olacağını vurguluyor.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.