Advert
Advert

Mars’ta bulunan son ‘yüz’ şimdiye kadarki en ilginç görüntü

Mars’ta bulunan son ‘yüz’ şimdiye kadarki en ilginç görüntü
Advert
Yayınlama: 09.10.2024
0
A+
A-

Perseverance Gezegeni Mars’ta İnsan Yüzüne Benzeyen Taş Buldu

Mars’ın kumlu yüzeyinde dolaşan Perseverance gezgini, ilginç bir taş tespit etti. Taş, yan yatmış bir yüz görünümüne sahip olup gözleri, burnu ve ağzı belirgin bir şekilde belli oluyor. Görüntü biraz ezik olsa da insan yüzüne olan benzerliği oldukça çarpıcı.

Perseverance, şu anda bir zamanlar suyla kaplı olduğu düşünülen Jezero Krateri’ni araştırıyor. NASA’nın bu keşif aracı, 27 Eylül’de sağ mast kamerasını kullanarak fotoğrafı çekti.

Çarpıcı Kaya Oluşumları

Mars, çorak ve soğuk bir çöl gezegeni olmasına rağmen çok sayıda ilginç görünümlü kaya barındırıyor. Asteroit kuşağının yakınında bulunan gezegenin atmosferi, Dünya’nın atmosferinin yalnızca %1’i kadar kalın olduğundan, uzaydan gelen kaya parçaları Mars’a kolayca ulaşıyor ve yüzeye inerken büyük parçalar halinde kalabiliyor. Mars’taki taşların çoğu, volkanik aktiviteler, rüzgar aşındırmaları ve çok uzun zaman önce kurumuş su akıntılarıyla şekillenmiş durumda.

Advert

Geçen ayın başlarında, Perseverance ekibi tarafından “Freya Castle” olarak adlandırılan, zebra desenli bir kaya görüntülendi. Temmuz ayında ise Mars’ta leopar desenli başka bir kaya bulundu.

Yeni Bir Pareidolia Örneği

Yan yatmış yüz, Perseverance’ın Mars’ta bulduğu ilginçliklerden sadece biri. Ancak Kızıl Gezegen, bu tuhaf kaya koleksiyonunun tek sorumlusu değil. Zihnimiz, başka bir dünyada gördüklerimizi anlamlandırmaya çalışırken bazen fazla ileri gidiyor. Mars’taki kapı şeklinde bir kaya oluşumu, yüzeyden çıkan insan yüzleri ya da bu örnekte olduğu gibi ölüme yalvaran bir yüz benzeri kaya, genellikle pareidolia nedeniyle oluşuyor. Bu yanılsama, zihnimizin anlamsız bir uyarana anlam yüklemesine neden oluyor.

Yine de pareidolia’ya kapılanlar, bu görüntüleri açıklamak için uzaylı teorileri üretmekten geri kalmıyor. 1976’da NASA’nın Viking 1 uzay aracı, Mars’taki Cydonia bölgesinde insan yüzüne benzeyen bir oluşumun görüntüsünü yakaladı. Siyah beyaz fotoğraf, eski bir Mars medeniyetinin gezegenin eski sakinlerine bir anıt inşa ettiği yönünde söylentilere neden olmuştu. Ancak, bu sadece garip şekilli bir tepeydi.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.