AIDS ile Mücadele: Kaynakları Artırın, İnsan Haklarını Güçlendirin
Dünya AIDS’i ortadan kaldırma yolunda kritik bir noktada. Eğer küresel liderler kaynakları artırır ve insan haklarını güçlendirirse, bu hastalığın 2030 yılına kadar tarihe karışması mümkün.
Mevcut Durum
Şu an dünya genelinde 39,9 milyon HIV hastası bulunuyor ve bu kişilerin dörtte biri tedavi alamıyor. Her an HIV kaynaklı bir ölüm gerçekleşiyor. Tedavide ilerleme kaydedilmesine rağmen, her dört HIV hastasından biri hala tedaviye erişemiyor.
HIV/AIDS’in Tanımı
İlk olarak 1980’lerde tespit edilen HIV, bağışıklık sistemine zarar veren bir virüs. HIV taşıyan kişilere "HIV pozitif" deniyor. AIDS ise HIV’in bağışıklık sistemi üzerinde yarattığı yıkımdan sonra oluşan hastalık tablosu ve HIV’in son aşaması olarak biliniyor.
Dünyanın Geleceği
Liderler bugün doğru kararlar alırsa, HIV hastalarının sayısı 2050’ye kadar 29 milyona düşebilir. Ancak yanlış kararlar bu sayıyı 46 milyona yükseltir. AIDS tedavisine erişim 2010’daki %47’den 2023’te %75’e yükseldi ve bu artış AIDS’ten kaynaklanan ölümleri yarıya indirmede kritik bir rol oynadı. 2023 verilerine göre AIDS kaynaklı ölümler 1,3 milyondan 630.000’e geriledi.
Liderlerin Rolü
UNAIDS İcra Direktörü Winnie Byanyima, "Liderler, AIDS salgınını 2030’a kadar bitirme sözü verdi. Ancak bunu ancak kaynakları artırarak ve insan haklarını koruyarak başarabilirler."
İlerleme ve Zorluklar
Birçok ülke yeni enfeksiyonları önlemede ilerleme kaydederken, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Latin Amerika’da yeni enfeksiyonlar artıyor.
Sonuç
Eski Beyaz Saray sağlık danışmanı Dr. Anthony Fauci, "AIDS’i 2030’a kadar bitirmek için büyük ilerleme kaydediyoruz, ancak bu ilerlemeyi engelleyebilecek zorluklar var. Başarısızlık kabul edilemez. Birlikte çalışarak hedefe ulaşabiliriz."