Advert
Advert

Horlamayı engelleyecek bir hap yolda

Horlamayı engelleyecek bir hap yolda
Advert
Yayınlama: 26.06.2024
6
A+
A-

Gece Hapıyla Horlamayı Ortadan Kaldırın

Horlamanın yüksek seviyelerini tedavi etmek için yeni bir gece hapı geliştirildi ve bu hap, önemli ölçüde iyileşmeler sağlıyor. Gönüllülerin katıldığı klinik çalışmalarda, nefes darlığı ve uyku bozukluğu belirtilerinde neredeyse yarı yarıya azalma gözlemlendi. Bu hap, yüksek düzeyde horlayanlar için sunulan ilk ilaç tedavisi olma özelliğini taşıyor ve hava yollarındaki kasları güçlendirerek dokuların çökmesini ve hava akışını engellemesini önlediği düşünülüyor.

Uyku sırasında boğaz kasları gevşer ve çevreleyen dokular hava yollarını daraltır veya tıkar, bu da normal nefes almayı kesintiye uğratır. Uyku apnesi olan kişilerde, beyin tekrar nefes alma sinyali verene kadar oksijen eksikliği nedeniyle on saniye veya daha uzun süreli tekrarlayan kesintiler meydana gelir.

Uyku apnesi belirtileri arasında yüksek sesle horlama, gürültülü ve zor nefes alma ve gündüz yorgunluğu yer alır. Etkilenen kişiler genellikle bu kesintilerin farkında değildir. Tedavi edilmeyen uyku apnesi, felç ve kalp hastalığı riskini artırabilir.

Yeni geliştirilen gece hapı, vücuttaki kas aktivasyonu ve tonusu üzerinde etki gösterir. Hayvanlar üzerinde yapılan önceki çalışmalar, bu hapların üst solunum yollarındaki dil kasını güçlendirerek açık tutulmasına yardımcı olduğunu göstermiştir.

Semptomlarda Yarıdan Fazla Azalma

ABD’de gerçekleştirilen bir araştırmada, uyku apnesi olan 211 kişiye dört hafta boyunca geceleri horlama karşıtı hap veya plasebo verildi. Daha sonra, beyin dalgalarını, oksijen seviyelerini, kalp atış hızını ve uyku sırasında nefes almayı ölçen polisomnografi testleri uygulandı.

Advert

American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine dergisinde yayınlanan sonuçlar, dört hafta sonra ilacın yüzde 44’ünde genel semptom skorunun yarıdan fazla düştüğünü gösterdi. Uyku bölünmesi sayısı da saatte ortalama 45’ten 10’un altına indi. Gündüz yorgunluğu belirgin şekilde azaldı ve yan etkiler genellikle önemsizdi, en yaygın yan etki ağız kuruluğuydu.

Bulguları değerlendiren Sheffield Üniversitesi’nden uyku apnesi uzmanı Profesör Jaydip Ray, “Bir hap bu sorunla mücadelede çığır açabilir, ancak daha geniş kapsamlı çalışmaların sonuçlarını görmek gerekiyor.” dedi.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.